menu


strona główna

wł. kosmetyczne

wł. lecznicze

uprawa

galeria

właściwości kuchenne

Majeranek jest kuzynem oregano, pochodzący z regionów Morza Śródziemnego i jest teraz powszechnie stosowaną przyprawą w wielu częściach Europy. Na Bliskim Wschodzie nazywany jest: "za'tar" i często mylony jest właśnie z oregano. Uprawiany jest także w Stanach zjednoczonych , Anglii, Europie Środkowej Indiach. Stosowane są świeże liście, całe lub posiekane oraz suszone całe, rozdrobnione lub zmielone. Topy kwiatowe i nasiona, które nie są tak silne jak liście, są również wykorzystywane jako środki aromatyzujące. Słodki majeranek jest mały i ma owalny kształt liści. Jest jasno zielony z szarawym odcieniem. Majeranek ma ziołowy zapach i delikatny słodki aromat tymianku i bazylii. Majeranek doniczkowy jest gorzki i mniej słodki. Używany jest w kuchni europejskiej i jest dodawany do sosów rybnych, małży, owoców morza, sosów na bazie masła, sałatek, sosów na bazie pomidorów, octu, sosów grzybowych i do bakłażana. W Niemczech, majeranek nazywany jest "kiełbasianym ziołem" i jest używany wraz tymiankiem i innymi przyprawami w różnych rodzajach kiełbas. Zazwyczaj dodaje się go na końcu gotowania, aby zachować swój delikatny smak lub jako dekoracja. Majeranek pasuje do warzyw, między innymi do kapusty, ziemniaków i fasoli. Nasiona są używane do aromatyzowania słodyczy i produktów mięsnych.