menu


strona główna

wł. kosmetyczne

wł. kuchenne

wł. lecznicze

galeria

uprawa

Majeranek ogrodowy osiąga 30–40 cm wysokości przy nieco mniejszej średnicy kęp. Cała roślina pokryta jest delikatnymi włoskami, które nadają jej lekko szarawe zabarwienie. Ma wzniesiony pokrój. Jego proste, silnie rozgałęzione i dość szybko drewniejące u podstawy pędy wyrastają z dość płytkiego systemu korzeniowego. Pędy pokryte są gęsto drobnymi, eliptycznymi, zielonymi liśćmi o krótkich ogonkach liściowych, pokrytymi gruczołkami. Zimą, po nastaniu silnych mrozów, roślina zamiera. Majeranek ogrodowy zakwita w czerwcu i kwitnie do pierwszych przymrozków. Kwiaty są drobne, niepozorne, białe lub różowawe, zebrane w kwiatostany na szczytach łodyg. W naszych warunkach klimatycznych nie wszystkie rośliny zdążą zawiązać owoce i wydać nasiona przed zimą.
Majeranek ogrodowy najlepiej rośnie na słonecznych i umiarkowanie wilgotnych stanowiskach. Wymaga gleb lżejszych, ale żyznych, przepuszczalnych, ciepłych i dobrze spulchnionych. Podłoże powinno być też zasobne w wapń, ponieważ majeranek jest bardzo wrażliwy na niedobór tego pierwiastka. Majeranek ogrodowy rozmnaża się przez nasiona wysiewane wiosną (w drugiej połowie kwietnia) bezpośrednio do gruntu. Nasiona można też wysiewać wcześniej do skrzynek, które ustawia się w ciepłych inspektach lub na okiennych parapetach – wtedy rozsadę sadzimy do gruntu po 15. maja (gdy minie niebezpieczeństwo wiosennych przymrozków). Przed posadzeniem rozsady do gruntu, glebę należy zasilić dobrze zwapnowanym kompostem. Rośliny sadzi się po 2–3 sztuki co 15–30 cm. Początkowo młode rośliny rosną dość wolno i konieczne jest ich systematyczne odchwaszczanie. Zbiory majeranku przeprowadza się dwukrotnie w okresie wegetacji. Pierwszy raz majeranek zbiera się, gdy na roślinach pojawiają się pąki kwiatowe (ale jeszcze przed kwitnieniem), najczęściej na przełomie czerwca i lipca (wtedy roślina jest najbardziej aromatyczna). Aby możliwy był ponowny zbiór, pędy należy ścinać około 10 cm nad ziemią (ścięte niżej spowodują silne drewnienie młodych przyrostów lub zamieranie całej rośliny). Kolejny zbiór można przeprowadzić tuż przed ponownym kwitnieniem, kiedy wyrosną młode pędy. Zebrane pędy majeranku suszy się w zacienionym, przewiewnym miejscu, następnie obrywa liście i pąki kwiatostanowe. Wysuszone i zamknięte w szczelnym pojemniku ziele można przechowywać nawet rok, bez strat jego cennego aromatu.