menu


strona główna

wł. kosmetyczne

wł. kuchenne

uprawa

galeria

właściwości lecznicze

ze względu na swoje właściwości lecznicze - znalazł zastosowanie nie tylko w kuchni jako przyprawa, lecz także w medycynie naturalnej. Tradycyjnie był używany w herbacie, aby leczyć bóle głowy, katar, oczyścić zatoki oraz działa uspokajająco. Suszony majeranek wymieszany z miodem wcierano w siniaki i stłuczenia. Majeranek to sprawdzony sposób na katar, kaszel, chore zatoki, trawienie, odchudzanie i nie tylko. Leczniczym działaniem odznacza się także olejek majerankowy. Majeranek ogrodowy (Origanum Majorana L. syn. Majorana hortensis) to zioło, którego właściwości lecznicze od lat są wykorzystywane w medycynie naturalnej. Dawniej majeranek znalazł zastosowanie jako środek na wzmocnienie serce, poprawienie trzeźwości umysłu, dolegliwości żołądkowe czy kamienie nerkowe. Wierzono nawet, że majeranek jest skutecznym lekiem na jad skorpionów. Obecnie również uważa się, że majeranek ma liczne właściwości zdrowotne. Współczesna fitoterapia poleca majeranek na katar, kaszel, chore zatoki, trawienie, a nawet na odchudzanie. Jednak majeranek może być wykorzystywany nie tylko w medycynie naturalnej, lecz także tej konwencjonalnej. Z badań naukowców wynika bowiem, że majeranek charakteryzuje się dobrymi właściwościami przeciwutleniającymi. Także pozyskiwany z tego zioła olejek majerankowy odznacza się leczniczym działaniem.
Wartości odżywcze majeranku suszonego
Witaminy
Witamina C - 51.4/0.3 mg
Tiamina – 0.289/0.002 mg
Ryboflawina – 0.316/0.002 mg
Niacyna - 4.120/0.025 mg
Witamina B6 - 1.190/0.007 mg
Kwas foliowy - 274/2 µg
Witamina A – 8068/48 IU
Witamina E – 1.69/0.01 mg
Witamina K - 621.7/3.7 µg
Minerały
Wapń – 1990/12 mg
Żelazo - 82.71/0.50 mg
Magnez - 346/2 mg
Fosfor - 306/2 mg
Potas - 1522/9 mg
Sód – 77/0 mg
Cynk - 3.60/0.02 mg